Hoe werkt
Fiets rond uw kot?

Vlaanderen Fietsland en Knooppunter garanderen je een prachtige zomer vol fietsplezier in je eigen buurt. Lees hieronder hoe alles in zijn werk gaat.

500 km fietsplezier
in een straal van 15 km rond uw kot

Als je in Vlaanderen woont ligt er in een straal van 15 km rond uw woonplaats gemiddeld 500 km aan fietsknooppunten. Dat had je niet verwacht hé? Dat is de basis van onze wedstrijd: niet ver rondom uw kot ligt een uitstekend fietsnetwerk met heel veel prachtige plaatsen.

Tijdens het verkennen van het fietsnetwerk in je buurt kan je met behulp van de Vlaanderen Fietsland app op zoek gaan naar 32 letters die samen 4 achtletterwoorden vormen.

Nadat je je gratis inschrijft, kan je met onze op jouw maat gemaakte Routeplanner rond uw kot routes plannen binnen een straal van 15 km rond je woning en op zoek gaan naar de 32 letters!

Lees waarom we dit gratis aanbieden.

Routeplanner rond uw kot
unieke fietsbeleving

Tijdens je inschrijving vragen we je adres. De gegevens van je adres worden versleuteld bewaard in ons systeem, niemand heeft hier toegang toe. Ons systeem gaat automatisch 32 letters verstoppen op het fietsnetwerk in jouw buurt. Binnen je eigen account op deze website kan je je eigen, gepersonaliseerde routeplanner gebruiken om fietsroutes uit te stippelen binnen jouw eigen gebied.

Op het voorbeeld zie je bijvoorbeeld de routeplanner voor iemand die in Meerhout woont. De trajecten waarop de 32 letters verstopt liggen zijn blauw gemarkeerd, zodat je weet waar je moet gaan zoeken. Op het voorbeeld zie je ook de locaties van de 32 letters, maar die ga je zelf uiteraard niet zien. Enkel wanneer je een letter met de app gevonden hebt, is deze ook zichtbaar op je eigen routeplanner.

Je kan hier inschrijven .

Je plant zelf de fietsroutes
flexibel in

Je kan het fietsnetwerk in je buurt alleen verkennen, of samen met mensen uit het gezin waarmee je onder 1 dak woont. Je hebt tijd tot en met 31 augustus 2020 om op zoek te gaan naar alle letters, je doet het dus op eigen tempo.

Zolang de social distancing maatregelen van toepassing zijn is het uiteraard niet de bedoeling dat je samen met vrienden gaat fietsen. Dat heeft ook weinig zin: voor iedere deelnemer liggen de letters op een andere plaats verstopt.

Je kan hier inschrijven .

Ga op zoek naar
32 letters

Wanneer je je omgeving per fiets verkent, zal je onderweg regelmatig een letter spotten als je fietst met de Vlaanderen Fietsland app. In totaal zijn er 32 letters verstopt in een straal van 15 km rond je huis.

Deze 32 letters vormen samen 4 achtletterwoorden. Op het einde van de wedstrijd kan je de 4 woorden als antwoord indienen, waarna je kans maakt op een leuke prijs.

In de volgende stappen tonen we je hoe je de app precies moet gebruiken om de letters tijdens de fietstochten te ontdekken. Je kan de Vlaanderen Fietsland app downloaden in Google Play en de App Store.

Stap 1
Plan een fietsroute via je eigen routeplanner

Nadat je bent ingeschreven, kan je in je account op deze website een route uitstippelen op je eigen Routeplanner rond uw kot. Je plant een route in je eigen zone van 15 km rond je huis.

Als je daarna de Vlaanderen Fietsland app downloadt en opent, en daar inlogt, kan je naar de Routeplanner gaan. In het menu rechtsboven (op de drie horizontale streepjes duwen) kan je kiezen voor 'Importeer route'.

Scan nu de QR-code van de route die je wilt gaan fietsen op deze website, waarna de route zichtbaar wordt op je smartphone. Je kan de route op je smartphone bewaren door onderaan op het scherm op de 'diskette' te duwen.

Stap 2
Open de navigatiemodus

Nadat de gekozen route op je smartphone staat, open je terug het menu rechtsboven het scherm waarop je de zonet geïmporteerde fietsroute ziet. Kies nu voor 'Navigatiemodus'. Je krijgt nu het navigatiescherm te zien. Begeef je nu naar het startpunt van de fietsroute.

Opgelet: als je een melding krijgt te zien dat je abonnee moet worden om de navigatiemodus te gebruiken, en je bent met zekerheid ingeschreven via de website, log je best even uit en weer in op de app met de account waarmee je op deze website inschreef.

Stap 3
Start de fietsroute

Begeef je nu naar het startpunt van de gekozen fietsroute. Als je klaar bent om de fietstocht aan te vatten, zorg je dat je de vorige 2 stappen hebt uitgevoerd. Als je de app hebt openstaan in de navigatiemodus en je bent klaar bent om te vertrekken, duw dan even op 'Start GPS'. Je kan nu beginnen aan de fietstocht. Zorg er wel voor dat je de app open laat staan tijdens je fietstocht. Je kan je scherm gerust uitzetten, maar zorg ervoor dat de navigatiemodus blijft lopen zolang je aan het fietsen bent.

Tip: als je locatie niet wordt gevolgd in de navigatiemodus, heb je wellicht geen toestemming gegeven aan de Vlaanderen Fietsland app om je locatie te gebruiken. In dat geval verwijder je best even de app en installeer je hem opnieuw. Als je bovenstaande stappen terug doorloopt, zal de app je vragen om toestemming te geven om je locatie te gebruiken.

Stap 4
Fietsen maar!

Je kan nu de gekozen fietsroute fietsen terwijl de navigatiemodus van de app actief is. Tijdens je fietstocht zal je, met een beetje geluk, af en toe een letter spotten (als je tenminste routes uitstippelt binnen je eigen zone op de Routeplanner rond uw kot. In dat geval zal de app een herkenbaar geluid afspelen (zorg dus dat je geluidsvolume hoog genoeg staat).

Op je scherm krijg je een melding te zien van welke letter je gevonden hebt zoals in het voorbeeld hiernaast. Het is niet erg als je het geluid niet hebt gehoord tijdens het fietsen: de app registreert automatisch de gevonden letter, ook al kijk je op dat moment niet op je scherm.

Stap 5
Overzicht gevonden letters

In het startscherm van de app zie je een zwarte knop met opschrift 'Mijn gevonden letters'. Door hier op te duwen krijg je een overzicht te zien van alle letters die je tot hiertoe al gevonden hebt.

Stap 6
4 achtletterwoorden

In het overzichtscherm van je gevonden letters zie je de lege vakken van de 4 te zoeken achtletterwoorden. Elke keer wanneer je tijdens het fietsen een letter hebt gevonden, wordt de gevonden letter in een vakje van het betreffende woord geplaatst.

Opgelet: De letters verschijnen bij het juiste woord, maar de volgorde van de letters is de volgorde waarin je de letters gevonden hebt.

Voor het einde van de wedstrijd (31 augustus 2020) kan je de 4 gevonden woorden doorgeven via je account.

Bonus: 5 Knooppunter routes

Lang voor de coronacrisis uitbrak hebben we dit concept bedacht. Het was de bedoeling dat we de 32 te zoeken letters zouden verstoppen op 15 geselecteerde Knooppunter routes verspreid over heel Vlaanderen. Door de coronacrisis en de onvoorspelbaarheid rond de maatregelen, hebben we ons concept aangepast naar 'Fiets rond uw kot'. Zo hoef je de wagen niet te nemen om letters te gaan zoeken.

Vijf van deze Knooppunter routes krijg je er als deelnemer aan onze wedstrijd nu gratis bij. Letters kan je op de trajecten niet vinden, maar van zodra toeristische verplaatsingen met de wagen terug zijn toegelaten kan je aan de hand van deze routes alsnog de mooiste plaatsen in Vlaanderen ontdekken. Deze routes zijn nog beschikbaar in je account tot en met 31 augustus 2020. Kaartjes en alle praktische info over deze fietsroutes kan je downloaden nadat je ingeschreven bent.

De selectie van de routes:

Vlaams-Brabant

Als een Pajot langs de Dender

44 km


foto © knooppunter.com

Vlaams-Brabant

Antwerpen

Kanalenroute langs heide en witzand

53.1 km


foto © knooppunter.com

Antwerpen

Limburg

Dorp met stadsallures

39.4 km


foto © knooppunter.com

Limburg

Oost-Vlaanderen

De kastelen van de 'kleine Loire'

52.5 km


foto © knooppunter.com

Oost-Vlaanderen

West-Vlaanderen

Ontdekking van het Brugse Ommeland


foto © Johan De Meester

West-Vlaanderen